Wednesday, 15 June 2011

HINDARI RUANG & PELUANG KEPADA PENJENAYAH

SEGAGAH MANA PUN ANDA, JIKA PELUANG DAN RUANG DIBERIKAN, MENYESAL TIDAK BERGUNA.SABAN HARI KITA DIDEDAHKAN DENGAN BERITA JENAYAH DISANA SINI. PENJENAYAH TIDAK MEMILIH MANGSA ASALKAN ADA PELUANG DAN RUANG TERBUKA UNTUK MEREKA LAKUKAN. SEKECIL MANA SEKALI PUN JENAYAH DILAKUKA AKAN MEMBERI IMPAK KEPADA MASYARAKAT DAN NEGARA. ADA ANTARA MEREKA TERUS MENYALAHKAN POLIS DAN PEMERINTAH DENGAN PELBAGAI SOALAN, KENAPA POLIS GAGAL MEMBENTERAS ? APA TINDAKAN PROAKTF PEMERINTAH ?

SEDARKAH KITA BAGAIMANA PELUANG DAN RUANG DIBERIKAN MANGSA KEPADA PENJENAYAH ? TIDAKKAH PERNAH TERFIKIR TANGGUGJAWAB BERSAMA MENGHINDARI JENAYAH MELALUI TREND DAN MODUS OPRANDI PENJENAYAH YANG DIPAPARKAN SABAN HARI MELALUI  DADA AKHBAR.

SECARA RINGKASNYA DISINI DIPAPARKAN BEBERAPA KEJADIAN JENAYAH JALANAN YANG KECIL SERING BERLAKU AKIBAT KECUAIAN MANGSA YANG SEPATUTNYA BOLEH DIHINDARI:
KES 1. MANGSA SEDANG MAKAN DIGERAI TEPI JALAN DGN MELETAKKAN HAND BAG DIATAS MEJA MAKAN. DATANG SEBUAH MOTORSIKAL PEMBONCENGNYA MERAGUT HAD BAG DIATAS MEJA. 

KES 2. MANGSA BERJALAN DIBAHU JALAN DENGAN MENGIKUT ARUS TRAFIK DENGAN MENYANDANG HAND BAG DIBAHU KANAN. DATANG SEBUAH M/SIKAL PEMBONCENGNYA TERUS MERAGUT HAND BAG.

KES 3. MANGSA BERJALAN MENGIKUT ARUS TRAFIK ERJALAN DI BAHU JALAN SAMBIL MENGGUNAKAN H/PHONE TANGGAN KANAN. DATANG M/SIKAL DAN PEMBONCENG TERUS MERAMPAS H/PHONE.

KES 4. MANGSA BALIK KERUMAH DIAWAL PAGI DAN PARKING KERETA DEPAN RUMAH. SETELAH MATIKAN ENJIN TERUS KELUAR DARI KERETA. TIBA TIBA DATANG PENJENAYAH TERUS MENYAMUN. 

BAGI KES SATU; JANGAN LETAK HAND BAG (BARANG BERHARGA) DIATAS SAMBIL MAKAN.
BAGI KES 2 DAN 3; ELAKKAN BERJALAN DIBAHU JALAN DENGAN MENGIKUT ARUS TRAFIK DAN JANGAN GUNAKAN BAHU KANAN/TANGAN KANAN MENYANDANG BEG/MENGGUNAKAN H/PHONE.
BAGI KES 4; JANGAN TERUS KELUAR DARI KERETA SELEPAS ENJIN DIMATIKAN SEBALIKNYA BUAT PEMERHATIAN SEKELILING.

* PAPARAN INI DIHARAP BOLEH MEMBERI PENGAJARAN / PENGETAHUAN  KEPADA RAKAN RAKAN. 

No comments:

Post a Comment